2021. április 22., csütörtök
EN

Szemek, történetek, életek - Fogyatékkal a Szegedi Tudományegyetemen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hanga Máté, az SZTE Bölcsésztudományi Karának történelem szakos hallgatója mesélt saját szemszögéből az egyetemen eltöltött mindennapjairól, gyermekkori terveiről és beteljesülni látszó elképzeléseiről.

sansz nap„Születésemtől fogva mozgássérült vagyok. Nyitott gerinccel születtem, így most egy kerekesszék van a segítségemre a közlekedésben” – kezdett bele a történetbe Hanga Máté. „A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar történelem szakos hallgatóként tanulok. Több ok vezetett ahhoz, hogy ezt az egyetemet válasszam. Egyrészt, mert ez van a legközelebb a nagyvárosok közül a szülővárosomhoz, Kiskunmajsához, másrészt pedig itt a legerősebb a történészképzés.”

 

A tervek és a tettek

 

„Már tízéves korom óta történész akartam lenni, és a kedvenc tantárgyam is ez volt” – rémlett még élesen a gyerekkori elképzelés. „Mindent megteszek azóta, hogy ezt a vágyamat megvalósítsam, ezért jöttem Szegedre tanulni. Ezt nemhogy nem bántam meg, de eddigi életem legjobb döntésének tartom. A későbbiekben pedig a magyar őstörténettel szeretnék foglalkozni” – ismertette egy jelenlegi tervét.

 

Szilárd háttér

 

„A családomra abszolút mértékben számíthatok. Nagyon sokat segítenek például a szállításomban” – vetette föl példaként. „Ők hoznak be Szegedre a hét elején, és visznek haza hétvégére, ami nagy támogatás, hiszen Szegedtől Kiskunmajsa 45 kilométerre van. Több tényező miatt a Teleki Blanka Kollégiumban lakom jelenleg. Egyfelől ez van a legközelebb a BTK épületéhez, és a legtöbb időmet ott töltöm. Másfelől pedig ott van egyedül mozgássérültszoba Szegeden” – sorolta a szempontokat Máté.

 

Akadályok az egyetemen

 

„A tanulásomban egyáltalán nem hátráltat, hogy mozgássérült vagyok” – mesélte. „A környezet is van, ahol alkalmazkodik hozzám. A BTK épülete például részben akadálymentesített, mivel a lépcsőn járógép működik, ami számomra hatalmas segítség. Ezáltal a történelem tanszékre be tudok menni. Amit viszont hiányolok, hogy a tanszéken kívüli tantermeket még nem sikerült akadálymentesíteni. Továbbá a Móra- és a Petőfi-épületek megközelítése számomra meglehetősen problémás” – sorolta nehézségeit. „Más oldalról megközelítve a témát: az első félévben mind tanulás, mind beilleszkedés szempontjából nehéz volt a változás, de a diáktársaim és a tanáraim segítőkészsége sokat segített ezen a tényen” – folytatta egy kellemes oldalával.

 

Akadályok az életben

 

„A gyermek- és kamaszkorom során voltak nehéz pillanatok az életemben. Volt, hogy megbámultak az utcán, de úgy gondolom, elég jól kezeltem a helyzetet” – emlékszik vissza. „A természetemnek és a mentalitásomnak köszönhetően pedig könnyen veszem az akadályokat. Talán az, ami bosszantó volt az egészben, hogy nem tudtam minden lehetőséget kihasználni, és minden programban részt venni, amiben szerettem volna, de ez szerencsére ritkán fordult elő. Ezenfelül a barátaim és ismerőseim teljesen egyenlőként kezeltek. A diáktársaim és tanáraim néha túlságosan is segíteni szeretnének, ilyenkor csak udvariasan visszautasítom őket. Ha nem segítettek, az csak azért volt, mert siettek valahová. De ezért sosem haragudtam meg rájuk” – mutatta be a környezetét.

 

Mert sportolnia mindenkinek kell!

 

„Két dolgot szeretek csinálni. Ebből az egyik a testedzés, mely során sokat sétálok és kondizok. Ezeket napi szinten csinálom, de versenyszerűen nem űzök semmilyen sportot. Másfelől még nagyon szeretek filmeket nézni” – mesélt Máté a szabadidős tevékenységeiről.

 

Herédi RenátaEgyetemi Támasz

A Szegedi Tudományegyetemen 160 regisztrált hallgató van, aki valamilyen fogyatékossággal él együtt. Az egyetem kiemelt figyelmet fordít rájuk, számos épületét teljesen vagy részben akadálymentesítette. A fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű hallgatókat számos programmal, eszközzel, speciális tréningekkel, személyes tanácsadással segítik az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szakemberei.