2021. április 22., csütörtök
EN

Nagy Valéria: A megújuló energiaforrásoké a jövő

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Mérnöki Karon végez kutatást Nagy Valéria, témája, mint mondja, átmenet a férfias és a nőies területek között. A megújuló hajtóanyagok már hallgatóként is érdekelték. Kísérleteit most egy háztartási mikrohullámú sütőből átalakított berendezés segítségével végzi.

nagy valériaNagy Valéria, az SZTE Mérnöki Karának főiskolai docense a Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjpályázaton nyert támogatást, egy évig kutathatja a növényi olaj alapú hajtóanyagok energiahatékonyabb előállítását, mikrohullámú energiaközléssel. A téma iránt nem most kezdődött el érdeklődni: már 2001-ben mezőgazdasági gépészmérnök hallgatóként a szakdolgozata írásakor a biodízel hajtóanyagok motoros felhasználását vizsgálta. Nyári gyakorlatát a Molnál töltötte Komáromban, a Wearcheck laboratóriumban, ahol számos motorolajmérést végeztek.

A biodízellel kapcsolatos kutatások az 1990-es években kerültek a figyelem középpontjába. Nagy Valéria a diploma megszerzése után tovább folytatta tanulmányait, az egyetemen a biogázzal kezdett foglalkozni.

„A doktorimat is ebben a témakörben írtam, hogy hogyan lehet hasznosítani a biogázokat gázmotorban” – magyarázta a főiskolai docens. „Amikor a Mérnöki Karra kerültem, Keszthelyi-Szabó Gábor professzor felajánlotta a lehetőséget, hogy velük dolgozzak az OTKA-témáján belül. Mikrohullámmal foglalkoztak, de egy másik vonatkozásban: a mikrohullámú szennyvízkezelést kutatták. Én pedig a biodízelt választottam. Mindenben támogattak. Most pedig a posztdoktori ösztöndíjamnak köszönhetően vizsgálhatok energiahatékonyságot, reakcióidőt és számos mást.”

Az átlagembernek a mikrohullámról az otthoni, háztartásokban használt sütő jut eszébe, amiben vizet melegít, vagy felengedi a fagyasztott húst. Nagy Valéria azt is elmagyarázza, hogyan találkozik a mikrohullám a biodízellel. Keszthelyi-Szabó Gábor professzor laboratóriumában egy folyamatos anyagtovábbítású mikrohullámú berendezés van, amelyben a magnetron egyezik meg a mikrohullámú sütővel. A kutatónő egyéves posztdoktori ösztöndíjjal járó támogatásából nem lehet nagy berendezést venni, ezért egy háztartási mikrohullámú sütőt alakítottak át úgy, hogy egy spirális kezelőteret hoztak létre egy tefloncső segítségével. Ezen keresztül ugyan úgy meg tudják oldani a folyamatos anyagtovábbítást, mint a professzor által használt nagy eszközön. A berendezést hőmérséklet-érzékelőkkel, szoftverekkel szerelték fel. A kutatás lényege, hogy mikrohullámú energiaközléssel állíthassanak elő növényi alapú hajtóanyagot.

„A biodízelt úgy állítom elő, hogy a növényi olajat átészterezem növényi olaj, metanol és valamiféle katalizátor segítségével” – mondta Nagy Valéria. „Ennek a kémiai műveletnek hőközlésigénye van, és ezt a hőközlést mikrohullámmal is meg tudom valósítani, ráadásul sokkal intenzívebb hőbevitellel. Ez azt jelenti, hogy lényegesen kevesebb idő alatt sokkal nagyobb mennyiségű hőt tudok közölni a növényi olajjal, aminek következtében hamarabb végbemegy az átészterezés mint kémiai művelet.”

A témát egyébként mások is kutatják: Magyarországon a veszprémi és a gödöllői egyetemen, emellett külföldön is egyre jelentősebb az irodalma.

Tény: a kutatások sorsa kétes, az elején még nem lehet látni, hogy lesz-e belőlük szabadalmaztatott technológia, megvalósul-e az ipari felhasználás. Nagy Valéria úgy látja: a pályázaton belül megvalósuló kutatási témák esetében a szabadalomig mindig nehéz eljutni, mégpedig azért, mert az egyéves támogatási időszak alatt előírják a publikálást, amivel megrekesztik a szabadalmat. Továbbá szerinte egy év nem elegendő erre a kutatásra. De tény, hogy ez a jövő. Az Energiastratégia 2030 és az Európai Unióban elfogadott és szem előtt tartott energiahatékonysági irányelvek, valamint megújuló energia irányelvek – (Renewable Energy Directive – RED) – is mind efelé mutatnak.

Az egyéves ösztöndíjas támogatás lejártával a kutató mindenképpen szeretné folytatni a megkezdett kutatási tevékenységét, ha nem biogázzal, akkor bioetanollal. A munkáját nagyon szereti, bár sokan úgy vélik: meglehetősen férfias területen dolgozik. Tisztában van azzal, hogy ez a téma átmenet a férfias és nőies területek között, de inkább nőiesnek mondaná. Úgy látja: ebben a kutatásban meg lehet nézni azt is, hogy ezt a technológiát hogyan lehet alkalmazni, és a fő iránya nem a tervezés, ami inkább férfias szakma.

 Átészterezés

Az átészterezés egy olyan, több lépésből álló vegyi folyamat, amelynek során növényi olajból biodizel állítható elő. A folyamat során a növényi olajból kivonják a glicerint, az étolajat lúgos közegben hevítik és cirkulálják metilalkohol és más vegyi anyagok hozzáadásával. Hő hatására a metilalkohol úgymond helyet cserél a glicerinnel.

 

Nyemcsok Éva Eső