2021. április 22., csütörtök
EN

Lewis Carroll csodavilága szegedi szemmel - Kérchy Anna hiánypótló köteteket alkot a Bolyai-ösztöndíjas támogatásával

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kérchy Anna a Szegedi Tudományegyetem Angol–Amerikai Intézetének adjunktusa, a Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport tagja. Kutatásait, kiemelkedő tudományos tevékenységét számos díjjal elismerték, 2014-ben Bolyai János kutatási ösztöndíjat nyert.

kerchy annaPályázatának fő célja a Lewis Carroll írói álnéven elhíresült Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898) sokrétű munkásságának feltérképezése. Carroll író, költő, a meseregénynek „álcázott”, társadalomkritikával és nyelvfilozófiával telített nonszensz-fantáziairodalom kiemelkedő alakja, oxfordi matematikaprofesszor, anglikán diakónus, az okkult spiritizmust kutató Royal Society of Psychical Research tagja, a portréfényképészet úttörője, bűvész, mániákus levélíró és gyermekjogi aktivista: a viktoriánus Anglia meghatározó személyisége, az angolszász kultúrtörténet méltán számon tartott sarkalatos alakja.

 

Szimbiózisban a mesevilággal

 

„Világszerte nagy népszerűségre tettek szert, a kortárs populáris filmes adaptációknak köszönhetően, Alíz kalandjairól szóló történetei (Alice’s Adventures in Wonderland és Through the Looking Glass). Nem került sor viszont annak kritikai megvitatására, hogy mennyiben tekinthető szimptomatikusnak az, hogy a médium-váltás az eredeti szöveg komplex jelentésrétegeiből melyeket aktiválja, illetve ignorálja a korszerűsítést-célzó képi adaptációk során. Másrészt a carrolli életmű érdemben való tárgyalása kimaradt a honi irodalomtörténet-írásból, sőt a szerző a felületes félreolvasások során pedofilként rögzült a magyar világirodalmi kánonban” – vázolta Kérchy Anna.

A szegedi kutatónő hároméves projektje a fent említett hiányosságokat kívánja orvosolni. „A kutatómunka különös aktualitással is bír, hiszen 2015-ben ünnepeljük az Alice’s Adventures in Wonderland megjelenésének 150. évfordulóját. Természetesen személyes kötődésem is van a témához, gyermekkorom kedves emléke, hogy matematikus édesapám szórakoztatott Carroll logikai fejtörőivel és nonszensz szójátékaival, mára már pedig édesanyaként élek mindennapi szimbiózisban a mesevilággal. Gyermekeim, Sára, Lilla, Miklós és a nemsokára érkező Vilmos folyamatos ihletői tudományos írásaimnak, folytonos ámulatra és elgondolkodásra késztet határtalan gyermeki fantáziájuk, kreativitásuk, nyitottságuk” – avatott be a személyes kapcsolatba.

 

Tanulmánykötet, monográfia, online adatbázis

 

Kérchy Anna pályázatának három fő célkitűzése van. 2016-ban angol nyelvű tanulmánykötetet akar megjelentetni, amely a posztmodern Carroll-adaptációk sokszínűségét mutatja be, az ezek által előidézett jelentésváltásokat/válságokat elemzi ki. Ebben bemutatja majd többek között a 21. és 19. századi fantáziatevékenységet és az ezek által felvetett új értelmezési lehetőségeket. Emellett magyar nyelvű, idehaza hiánypótlónak számító monográfiát tervez Lewis Carroll komplex képszöveg-világairól, kitérve például szépirodalmi, tudományos, (nyelv)filozófiai, fotóművészeti, ludológiai munkásságára, kulturális-imaginárius formáló jelentőségére, fantáziaértelmezéseire és képszöveg-világainak metamediális aspektusaira. A harmadik cél pedig egy magyar nyelvű online adatbázis és szövegtár létrehozása Lewis Carroll művei, adaptációi, kritikái, bibliográfiái egybegyűjtésével.

 

Hét év munkája a háttérben

 

„A kutatásom hátterében hét év munkája áll; az elmúlt éveket a carrolli életmű különböző szegmenseinek vizsgálatának szenteltem. Carroll-kutatásom során eddig is számos eredményt értem el, melyekre nagyon büszke vagyok: négy tudományos publikációm már megjelent, három megjelenés alatt áll referált folyóiratban, illetve tanulmánykötetben, kilenc nemzetközi konferencia-előadást, egy meghívott plenáris konferencia-előadást (Glasgow University) tartottam, emellett az Alice in 150 Languages nemzetközi fordításprojekt keretében a magyar Alice-fordítások angolra való visszafordításáért és annotálásáért voltam felelős. Nyolc éve vezetek kurzusokat az SZTE angol tanszékén a fantáziairodalom, a gyermekirodalom és a viktoriánus tündérmese témájában” – foglalta össze.

Hozzátette, az MTA Bolyai János kutatási ösztöndíj elsősorban az említett projektek három éven belüli megvalósításához nyújt támogatást. Emellett további konferencia-részvételeket és tanulmányok írását segíti.

 

Ondrik Imola