2024. április 20., szombat
EN

Szegedi acappella - Az SZTE is büszke a Fool Moon sikereire

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi egyetemisták a közelmúltban szurkolhattak a több szegedi taggal rendelkező Fool Moon vokálegyüttesnek, mely A Dal című nemzeti eurovíziós dalverseny 2014-es döntőjéig menetelt. Molnár Gábor alapító-dalszerzőt faggattuk.

Fool_Moon „A mostani csapatban ketten vagyunk alapító tagok Németh Miklóssal. Az alapegyüttes abszolút szegedi zenész barátokból verbuválódott. Mindannyian énekeltünk egyetemi kórusokban. Egy jó acappella csapathoz elengedhetetlen egy olyan közös múlt, amely segíti, hogy a csapatmunka és az együtt éneklés minél kiforrottabb legyen. Abban is szerencsénk volt, hogy nagyon sok helyre el jutottunk ezekkel a kórusokkal, mint például Olaszország, Németország vagy Ausztria” – emlékezett vissza a 2001-ben Szegeden életre hívott formáció alapító tagja, Molnár Gábor.

A Fool Moon vokálegyüttes számos külföldi díját, nemzetközi turnéját és megjelent lemezét – illetve a 2005-ben alapított, egyetlen magyarországi acappella ünnep, a szegedi Fool Moon Nemzetközi Acappella Fesztivál egyre nagyobb sikerét – követően nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy A Dal című eurovíziós dalválasztó show-ban a döntőig jutott It Can’t Be Over című acappella szerzeményével. „Az elődöntőben azt mondtam magamnak, már annak is örülök, ha a középdöntőbe bejutunk. Ez persze kicsit megváltozik, mikor egyre inkább a döntő felé közeledik az ember, bekerül a legjobb négybe, és esélye van a győzelemre. Mint utólag kiderült, szorosan Kállay-Saunders András mellett voltunk, úgymond másodikok lettünk. Nagy szó, hogy bejutottunk a legjobban a négybe. Sajnáltuk, hogy nem mi nyertünk, de úgy gondolom, hogy nagyon sok új rajongót szereztünk a műsoron keresztül. Nemcsak egy standard acapella dalt adtunk elő, hanem egy igazi látványos show-t: jó kis koreográfiát készítettünk hozzá, kivetítéssel, egy Eurovíziós Dalfesztiválra való produkciót hoztunk létre” – nyilatkozta Molnár Gábor, hozzátéve: a továbbiakban mind feldolgozásokkal, mind saját számokkal kívánják kiszolgálni a közönséget.

 


Szegediek

A Fool Moon tagjai közül Molnár Gábor (1974) a szegedi Liszt Ferenc Konzervatórium (az SZTE Zeneművészeti Kar elődje) klarinét szakán és a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola ének-zene, karvezetés szakán végezte felsőfokú tanulmányait. Édesapja Molnár Gyula ornitológus, nyugalmazott főiskolai tanár, természetfotós, a Molnár Dixieland Band vezetője. Németh Miklós (1976) szintén a JGYTF ének-zene, karvezetés szakán végzett. Wodala Barnabás (1979) az SZTE biológia-angol szakán tanult, a doktori iskolát is elvégezve az SZTE TTIK Növénybiológiai Tanszékének egyetemi tanársegédje.

 

Rozgonyi Ádám