2021. április 22., csütörtök
EN

Start-up kupától a Microsoft világversenyéig

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy start-up versenyen találkozott, és egészen a Microsoft innovációs világversenyéig jutott a kreatív fitneszalkalmazásával a szegedi egyetemistákból is álló csapat. A kezdetekről, a terveikről és a nagy versenyről kérdeztük az egyik alapító tagot, Boros Ákost.

Egy különdíjjal és egy második hellyel lett gazdagabb a Microsoft világversenyén idén nyáron az a szegedi egyetemistákat is foglalkoztató programozócsapat, mely egy olyan mobilalkalmazással álltak elő, ami egyesíti magában a fitneszalkalmazást és a tamagocsit. A Szegedi Tudományegyetemen tanuló Boros Ákos, Babarczi Katica, Budincsevity Norbert és Jandzsó Zsolt egy start-up versenyen találkozott először, majd a később hozzájuk csapódott budapesti Szabó Gáborral hamar csapatba kovácsolódtak, a siker pedig nem váratott magára sokáig.

 

tep
A Tep sikerének titka: egy egyszerű ötlettel feldobták a már jól ismert fitneszalkalmazást


Mozgásra ösztönöz

 

„A Tep ötlete tavaly májusban született a Hackathon-in-a-box elnevezésű start-up versenyen” – kezdett bele a történetbe Boros Ákos, a csapat egyik alapítója, aki közgazdásznak tanul az SZTE-n. „Norbi, a fejlesztőnk azzal az ötlettel állt ugyanis elő, hogy miért ne kombinálnánk a már jól ismert fitneszalkalmazásokat egy tamagocsival, ami arra ösztönözné az embereket, hogy többet mozogjanak” – magyarázta az egyszerű, de nagyszerű alapelvét az alkalmazásnak, amellyel akkora sikert arattak Seattle-i világversenyen. „A program megírása rengeteg szabadidőnkbe került. A jelenlegi verziót év elején kezdtük el, és most egyfajta 'bétaverziónak' tekinthető” – magyarázta, hozzátéve: egy korábbi verziót a tavalyi SZIN-en is bemutatták, ahol igen pozitív visszajelzéseket kaptak. Emellett az is kiderült, hogy a csapatban mindenkinek megvan a maga feladata. „A Tepnek én viszem a gazdasági oldalát, és jelenleg én készítem az animációkat, Zsolti és Norbi a fejlesztőink, Katica az illusztrátorunk, míg Gábor a felhasználói élménnyel foglalkozik.”

 

Út a győzelemig

 

„A Microsoft Imagine Cup innovációs világversenyére tavaly ősszel lehetett nevezni, a verseny fő célja, hogy olyan ötleteket adjon a világnak, amik jobbá teszik azt. Ugyanakkor a szabályzat kikötötte, hogy a beadott mobilos alkalmazások, hardverek Windows platformokkal is kompatibilisek legyenek. Norbi egyszer már részt vett egy ilyenen, és ő ajánlotta nekünk” – tért rá a Microsoftos start-up versenyre Boros Ákos. „Múlt decemberben derült ki, hogy részt vehetünk a Microsoft Image Cup Academy elnevezésű rendezvénysorozaton, amit eddig egyedül itt Magyarországon tartottak meg azzal a céllal, hogy segítsen bennünket, résztvevőket felkészülni az Imagine Cupra” – tette hozzá. „Ez egy három hónapos rendezvénysorozat volt, aminek keretében hazai sikeres start-upperek segítettek bennünket felkészülni az idén tavasszal, a Smartphone konferencia keretében megrendezett hazai döntőre. Ezt a kategóriánkon belül megnyertük, így továbbléphettünk a nemzetközi elődöntőbe, ami már online zajlott. Végül innen válogattak be bennünket azon 10 legjobb csapat közé, akik részt vehettek az augusztus 1-jén Seattle-ben megrendezett döntőben, ahol a kategóriánkon belül másodikak lettünk.”

 

A kreativitás és a visszajelzés a kulcs

 

A Tep sikerének kulcsa abban rejlik, hogy egy egyszerű ötlettel feldobták a már jól ismert fitneszalkalmazásokat. A program GPS-szel követi a futó- vagy biciklis edzéseket, kiszámolja a megtett távot és elégetett kalóriákat, az edzés végeztével mindezek fejében pedig pontokkal jutalmazza a felhasználót, aki ezekből élelemmel és kiegészítőkkel láthatja el a kedvencét. Az ötlet zsenialitása abban rejlik, hogy az edzés elhanyagolása a zsiráf éhezéséhez vezethet, így a tamagocsi lény jólétének szem előtt tartása remek ösztönzés a testmozgásra. A program elnevezése is innen jön: a „tep” megfordítva „pet” vagyis kedvenc. Az alkalmazás ugyan még nincs végleges stádiumban, máris sokak szívébe belopta magát. „Legyen szó bármilyen start-upról, a legfontosabb dolog a fejlesztők számára a visszajelzés. Ez érkezhet felhasználóktól és a start-up közösségtől egyaránt” – jegyezte meg Ákos, tanácsot adva mindazoknak, akik az ötleteik megvalósításán gondolkoznak. A csapat a nagy eredmény után természetesen nem tervezi, hogy a babérjain üldögéljen. Ki szeretnék bővíteni a program palettáját, többféle kedvencet és ételt kínálva a felhasználóknak. A hosszú távú tervek közt pedig egy saját cég alapítása is szerepel, mely keretein belül további nagyszerű és innovatív ötletekkel lepnék meg a világot.

 

Őszi Tamás