2021. április 22., csütörtök
EN

Alumíniummal helyettesítették a rezet - A kecskeméti napkollektor hőelnyelő felülete közel azonos a hőátadó felülettel

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy magyar fejlesztésű, magyar gyártású napkollektor érdemelte ki az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság, a régió három kereskedelmi és ipari kamarája, valamint a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület V. Dél-alföldi Innovációs Díj pályázatának fődíját. A különleges terméket öt éve gyártják kis sorozatban.

141110SZABinnovacios_dij_solar77A kecskeméti Péter Impex Kft. által kifejlesztett termék, a Solarkollektor egy szelektív bevonatú sík napkollektor, amely használati melegvíz-előállításra, fűtésrásegítésre és medencefűtésre alkalmas. Különlegessége, hogy a hőelnyelő felület közel azonos a hőátadó felülettel. A napkollektor legfőbb eleme, az abszorber a vállalkozás saját fejlesztése, alumíniumprofilból készül, amelynek bevonata az import termékeknél vékonyabb, de tartósabb fémes oxid réteg, amely jobb hővezető, ezáltal hatékonyabb. A fejlesztők egy kompakt, könnyen szerelhető terméket alkottak meg, amelynek napi hatékony üzemideje déli tájolás esetén napi 8-9 óra is lehet – 70 fokos beesési szög eltérés mellett is közel 80 százalékos teljesítménnyel üzemel, emellett a fejlesztők megoldották a kollektor belsejében a páraelvonást, ami az eddigi eszközök esetében gondot okozott. A ferde és lapos tetőre egyaránt könnyen szerelhető, napkollektorrendszerekbe is építhető Solalkollektor már rendelkezik magyar mintaoltalommal, magyar szabadalommal és EU közösségi mintaoltalommal, valamint TÜV-minősítésekkel is.

 

„A díjazott termék kifejlesztése több mint kétéves, megfeszített és költséges munka eredménye volt, a negyedik változatot találtuk piacképesnek. Kizárólag saját forrásból teljesen új terméket dobtunk a piacra, olyan sík napkollektort, mely a korábban elterjedt vákuumcsöves vagy az import, drága, agresszív, alacsonyabb üzemidejű rézalapú rendszerrel szemben új elven működik, az olcsóbb, hatékonyabb magyar alumíniumra épül, ugyanakkor esztétikailag, teljesítményében, ár-érték arányban felveszi a versenyt valamennyi riválisával. A kölni TÜV Rheinland laboratórium hőtani és fizikai bevizsgálása egyedülálló eredményeket mutatott, ezt követően a berlini DIN CERTCO végezte el a minősítést, mely alapján a Solarkollektor minden szempontból megfelel az európai közösségi szabványoknak minden szempontból megfelel. Ki kell emelni, hogy a többi sík kollektor teljesítménye négyzetméterenként általában 500 wattot ér el, addig a miénk nem ideális feltételek mellett is 752 wattot” – árulta el Péter Zoltán.

 

Magazinunknak elárulta, a gyártó partnereket minőségi és pénzügyi szempontok alapján komolyan megversenyeztették, mielőtt öt éve elindult a minden szempontból magyar sikertermék kis szériában történő gyártása. A Péter Impex Kft. tagja a Solanova/HU klaszternek, melyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen hoztak létre, és melyet a Pest Megyei Önkormányzat koordinál. Céljuk, hogy a következő időszakban – kihasználva a reményeik szerint megnyíló uniós pályázatokat – tovább tudjanak lépni. Együttműködős partnereikkel felkészültek a nagy sorozatban történő gyártásra, minden más csak szándék és anyagi háttér kérdése. „Szeretnénk bekapcsolódni a magánházak energetikai korszerűsítési programjaiba, valamint a tömbház-felújítási programba. Ha sikerül megvalósítani a 3000-3500 lakásos típusházat, azt auditáltatjuk, és országos típustervet alakítanánk ki ebből. Fő szempontunk az esztétikum mellett a házak energetikai függőségének minimumra csökkentése. Termékünkkel az említett 3000-3500 lakásos mintaházaknál az energiafüggőség csökkentése az eddigi 25 százalék helyett a 80-85 százalékot is elérheti” – fejtette ki az ügyvezető.

 

Majd száz helyen

Közel száz, a vállalkozás által kialakított használati melegvíz-előállító rendszer működik már magánházakban és közintézményekben országszerte – így Szegeden is. A 2-6-10-20 kollektoros családi házaktól a miskolci Csillagpont kórház 70 kollektoros padlófűtési és használati melegvíz-előállítási rendszeréig terjed a sor. Péter Zoltán büszkén említette meg lapunknak: a fejlesztés, illetve az ahhoz kapcsolódó kutatások iránt már a Szegedi Tudományegyetem is érdeklődött, az eredményeik az oktatásban is megjelenhetnek.

 

Pintér M. Lajos