2021. április 22., csütörtök
EN

Élj tisztán! - Terjednek a dizájnerdrogok a fiatalok körében

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Napjainkban a szórakozóhelyeken egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a dizájnerdrogok. Gáspár Róberttel, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánhelyettesével, a Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet tanszékvezető egyetemi docensével arról beszélgettünk, hogy milyen tendenciák mutatkoznak a fiatalok droghasználatában, mik a legnépszerűbb szerek napjainkban, és mit tehetünk a drogmentes szórakozásért.

gáspár róbertTendenciák és a dizájnerdrogok

 

Klasszikus értelemben a drog kábítószert, olyan tudatmódosító anyagot jelent, amelynek alkalmazásával tudatunk módosul, valamilyen függőséget okoz, és fizikai-testi, vagy pszichés elvonási tünetei jelentkeznek. Ebben a szempontból az alkohol, de tágabb értelemben (függőség, elvonási tünetek) a nikotin és a koffein is drog – fogalmazott Gáspár Róbert. Hozzátette: a szegedi fiatalok droghasználati szokásait nehéz megítélni. Szegedi és Szeged környéki középiskolákban végzett felmerések azt mutatják, hogy magas a cannabis, valamint jelentős az amfetamin-származékok, az extasy típusú anyagok használata. Legnagyobb mértékben azonban az úgynevezett dizájnerdrogokat fogyasztják a fiatalok, mert ezek a szerek az internetről könnyen és olcsón beszerezhetők, használatuk nehezen büntethető.

Ezeket a szereket, ahogy a nevük is mutatja, mindig „újratervezik”, egy meglévő alapmolekulát módosítva egyik napról a másikra újabb molekulákat hoznak létre, melyek kémiai összetétele hivatalosan nem ismert, így tiltólistára sem kerül a szer. Magyarországon pedig csak azon szerek használatát lehet büntetni, amelyek tiltólistán vannak. Ez nemcsak abból a szempontból rossz, hogy rövid időn belül újabb és újabb anyagok kerülnek a piacra, hanem azért is, mert pontos hatásuk és toxikológiai jellemzőik sem ismertek – magyarázta a szakember. Felmérések alapján elmondható az is, hogy sajnos egyre fiatalabb korban, már 12-13 évesen kezdik kipróbálni az egyes szereket a diákok. Ennek egyik oka, hogy sokkal korábban kezdenek el dohányozni, alkoholt inni és koffeint fogyasztani. Annak ellenére, hogy a koffein gyenge függőséget okoz, és viszonylag könnyű róla leszokni, fogyasztása elősegítheti azt, hogy később más szerekhez is hozzányúljanak. Éppen ezért egyesek szenvedélyragasztó szernek is nevezik.

 

Tudatmódosító szerek, széthulló családok

 

Az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet tanszékvezető egyetemi docense kiemelte: a korai szerhasználattal szorosan összefügg az is, hogy a családok szétesnek, a szülők nem fordítanak elegendő figyelmet a gyerekekre. Rámutatott arra is, a klasszikus drogok esetében ugyan szerepet játszik, hogy Szeged határ menti település, ám a dizájnerdrogokatnál ennek kisebb a jelentősége, hiszen ezeket a szereket az interneten keresztül lehet beszerezni, tehát a megrendelő csomagban kapja meg akár a határon túlról, nem személyesen az elosztótól veszi. A drogfogyasztásban mutatkozó tendenciák ellenére a tizenéves korosztálynál és az egyetemistáknál is a legnagyobb probléma még mindig az alkoholfogyasztás – összegezte.

Számos jel utalhat arra, hogy valaki szerhasználó. A kokaint, heroint használók esetében pupillaszűkület, bőrszínváltozás jelentkezik, az extasynál a túl sok alvás, a kimerültség, a fáradtság utal arra, hogy a fiatal túlpörgette magát – tudtuk meg a szakembertől, aki kiemelte: minden droghasználónál hosszabb távú alkalmazás során nagyon fontos figyelmeztető jel a személyiség és viselkedés megváltozása, mely megnyilvánulhat abban, hogy romlik a fiatal tanulmányi eredménye vagy megváltozik a baráti köre, érdeklődése, kommunikációja.

 

Drogmentes szórakozás

 

A Gyógyszerésztudományi Karon a kábítószerekkel foglalkozó kurzust vehetnek fel a diákok, akik a kurzus során a kar oktatói mellett rendőrség szakembereitől is betekintést nyerhetnek a kábítószer-használat problémakörébe. Ezenkívül a GYTK több alkalommal hirdetett középiskolásoknak szóló pályázati felhívást, melyek a kábítószerek veszélyeivel, a drogmentes szórakozással foglalkoznak – tudtuk meg a dékánhelyettestől, aki a fiataloknak azt tanácsolja, ne kezdjenek semmilyen tudatmódosító anyag használatába, internetről ne vásároljanak szert, illetve a szórakozóhelyeken csak olyan italt fogyasszanak, amit előttük bontanak fel, poharukat őrizetlenül ne hagyják.

Magyarországon a fő problémát az jelenti, hogy nincsenek olyan lehetőségek, ahol biztonságosan szórakozhatnának a fiatalok. Olyan megoldásokra lenne szükség, melyek biztosítanák a drogmentes szórakozás lehetőségét, olyan szórakozóhelyek kialakítására, melyekben a tudatmódosítás semmilyen formában sincs jelen. Emellett a mai virtuális világunkban a prevenciót internetes felületen kell hirdetni, hogy eljusson a fiatalokhoz. Mindehhez természetesen megfelelő intézményi és anyagi háttér szükséges – fogalmazott Gáspár Róbert, a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagja, aki Szeged város drogstratégiájának kidolgozásában is részt vett.

 

Gajzer Erzsébet