2021. április 22., csütörtök
EN

BitTorrent és optimalizálás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Van az a mondás, hogy nagyon sok probléma megoldható, csak le kell fordítani a matematika nyelvére. Hasonlóképpen gondolkozik Vinkó Tamás is, az SZTE TTIK Számítógépes Optimalizálás Tanszék Bolyai-ösztöndíjas kutatója. Az ő szakterülete ugyanis az operációkutatás, vagyis az életből vett optimalizálási problémák matematikai modellezése. Ennek a tudományágnak a mibenlétéről és lehetséges alkalmazási területéről kérdeztük.

A lehető legjobb megoldás keresése

 

„Ennek a területnek sokféle értelmezése van, én szeretem úgy megfogalmazni, hogy az operációkutatás egyfajta alkalmazott optimalizálás. A mi feladatunk az, hogy megadjuk a lehető legjobb megoldását valamilyen feladatnak” – árulta el Vinkó Tamás, amikor az operációkutatás definiálására kértük. A szakember jelenlegi projektjei között a BitTorrent optimalizálásával szerepel. A doktori fokozat megszerzése után Hollandiába ment dolgozni, és ott kapcsolódott be egy olyan kutatócsoport munkájába, amely a BitTorrent számítógépes protokollal foglalkozott. „Ez egy digitális tartalommegosztásra alkalmas szabvány. Egy viszonylag egyszerűen leírhatónak tűnő számítógépes szabálygyűjteményről van szó, ám akik felszín mögé néznek, azok rájönnek, hogy igen összetett. A fájlmegosztás folyamatától kezdve a fájldarabok küldésén át a felhasználói szokásokig igen széles palettát kínál a kutatóknak, így az optimalizálással foglalkozó szakembereknek is” – magyarázta a BitTorrent nyújtotta lehetőségeket az informatikus.

 

vinkó tamásMegéri a BitTorrentet optimalizálni

 

Most persze sokakban felmerülhet a kérdés: a Torrent nem a kalózkodásról szól? Ám aggodalomra semmi ok: a BitTorrent protokoll önmagában nem számít illegálisnak. Minden attól függ, hogy mire használják. Vinkó Tamás példaként a nemrégiben megjelent a BitTorrent Syncet hozta fel, amely a diákok körében is népszerű Dropbox alternatívája. Ennek a lényege, hogy elérhetővé teszi ugyanazt a fájlt több különböző gép számára is. Így az emberek hozzáférhetnek egy dokumentumhoz otthonról, a munkahelyükről, de akár okostelefonról is. Sőt ezen keresztül akár nagyobb fájlokat is tudnak küldeni valakinek. Ráadásul mindez nem igényel egy mások által birtokolt szervert, így a fájljaimhoz csakis az juthat hozzá, akinek megadjuk a jogosultságot.

„Jelenleg azt vizsgálom, hogy miként lehet megváltoztatni a felhasználók összekapcsolódását. Vegyük a felhasználókat és a tartalmakat csomópontoknak, amelyek kapcsolatban állnak egymással. Ez az egész összkép egy gráfot tesz ki. Így a maximális adatátvitel és a tényleges adathasználat viszonyát egy ilyen gráf segítségével tudjuk elemezni” – ismertette a saját projektjét Vinkó Tamás. „Azt próbálom elérni, hogy ne az algoritmust próbáljuk változtatni – mert az nehézkes és nem terjedne el annyira –, hanem a gráfot. Picit általánosabban fogalmazva itt arról van szó, hogy az optimalizálást és a hálózattudományt szeretném együtt alkalmazni.”

 

A lehetőségek szinte végtelenek

 

A „fejlesztett gráfoknak különböző hozadékai lehetnek. Ezt Vinkó Tamás azzal magyarázta, hogy a BiTtorrent egy úgynevezett elosztott rendszer, amelynek elvileg nincs központi irányítása, a felhasználók egyenrangúak. Ám ahhoz, hogy tudjuk mely tartalmak kinél elérhetőek, ehhez szükség van szerverekre. „Az én kutatásom eredményei ezen a segítő szerveren (trackeren) válnak majd elhelyezhetővé, így segítve a letöltést. Ha ezt sikerül elérnem, akkor a következő lépés egy olyan optimalizálási feladat megoldása lesz, amely nem a közösség egészét célozza, hanem az egyén adatátviteli lehetséges átviteli sebességének maximumát növeli. A gráfok vagy más néven a hálózatok világa egyébként használható máshol is. Lehetővé teszi például a Facebook vagy más közösségi oldalak szociális hálózatának vizsgálatát. A legérdekesebb kérdések persze azok, ahol a gráf reprezentáció nem adódik triviálisan.”

Vinkó Tamás szerint az operációkutatásnak rengeteg felderítetlen területe van még, mind az elméleti, mind a gyakorlati síkon. „Már az elv, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk, végtelen sok formában alkalmazható. Én azzal szoktam biztatni a hallgatókat, akit már megfogott a gondolat, hogy egy probléma esetén a legjobb megoldást keresse, AZ már optimalizál” – jegyezte meg a szakember. Az optimalizálásra a világ igen érzékeny, és úgy ötven éve folyamatosan óriási hangsúlyt fektetnek rá. Ez pedig rengeteg lehetőséget nyújt a felnövekvő kutatók számára.

 

Őszi Tamás