2024. április 27., szombat
EN

A foci cipő, az üvegbeton találmányt is óvja a jó szabadalmi leírás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mit tehet, ha ellopták a találmányát? E kérdésre válaszolt saját történetével Losonczi Áron, az üvegbeton kiötlője és Oroszi László, az irányítósávos sportcipő feltalálója az SZTE Innovációs Klubban.

„Ha egy megoldás igazán jó, azt el fogják lopni” – jelentette ki a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Klubjának 2015. június 22-i találkozóján Oroszi László. A 13 éve tartó kálváriáját sokszor elcsukló hangon vázolta az irányítósávos sportcipő feltalálója.



Martfűre „látogatott” a multi…


innovációs estA Tisza Cipőgyárral együttműködő csapat vezetőjeként világszínvonalú lábbelit terveztek és készítettek. Az 1997-1998 közötti időszakban induló fejlesztés eredményét tesztelték: a világújdonságnak számító speciális labdarúgó cipőt népszerűsítette az a Nagy László is, aki az utoljára olimpiát nyert magyar focicsapat tagjaként ismertek a sportbarátok. De Kölnbe is elvitték tesztelni a 7 modellt, amelynek kiválóságát 1998-ban Génius-díjjal ismerte el a szakma – sorolta a sikereket a feltaláló. Oroszi László dicsérte a munkatársait és a martfűi gyárat is.


Ám az ezredfordulón a világhírű Beckham a multi új fejlesztéseként reklámozott focicipőben a magyar feltalálók a saját fejlesztésükre ismertek… „Jelentkeztünk a multi jogi osztályán.” Az elutasítás után következett a „lerázás”, a „fenyegetőzés”, az időhúzás” – sorolta a stációkat Oroszi László. Az ellopott magyar találmánnyal dollármilliárdos haszonhoz jutó sportszergyártó a 13 éven át tartó nemzetközi jogi procedúra végén megszülető első fokú ítélet ellenére sem fizetett még – „elévülésre” hivatkozva.



Svéd támogatók, német és osztrák támadók


„Nem gondoltam, hogy feltaláló leszek” – fogalmazott a csongrádi Losonczi Áron, amikor felidézte, friss építész diplomával a zsebében, a svéd ösztöndíj biztosította nyugalom hatására, 2001-ben miként született meg az üvegbeton ötlete. Az akkor 25 éves fiatalember szerencséjére jó tanácsadókra hallgatott, s még Svédországban szabadalmaztatta találmányát.


„A sajtóvisszhangnak is sokat köszönhetek” – ismerte el. Hozzátette: a hazai médiumok érdeklődése csak akkor támadt fel, amikor a Times magazin 2014 legfontosabb találmányának választotta az üvegbetont. E médiafigyelmet is felhasználta Losoncz Áron, miután svéd szabadalmi ügyvivője tájékoztatta arról, hogy egy német építőipari cég megtámadta: sajátjaként értékesíti az üvegbetont.


A német jogrendszer gördülékeny ügyintézésének is köszönhetően másfél év pereskedést követően a német „bitorlót” eltiltották az üvegbeton gyártásától és kártérítés fizetésére is kötelezték. Egy osztrák támadójával is viaskodnia kell…



Mentőöv az ügyvivő


innovációs est2„Magyarországon a jogérvényesítés lassú, ezért a bitorlók nem félnek a lopástól, megéri kockáztatniuk” – fogalmazott Oroszi József, mikor csokorba gyűjtötte, mi az oka annak, hogy több mint egy évtizede húzódik közte és a világmárkás cég közötti vita lezárása.


„A közép-kelet-európai feltalálókat gyenge jogérvényesítő képességűeknek vélik, ezért magabiztosan meglopják a gazdaságilag erősebb országokban székelő multinacionális vállalatok” – egészítette ki az érvelést saját, gyógyszergyárakhoz kötődő tapasztalataival Buzás Norbert, az SZTE Interdiszciplináris Tudásmenedzsment Kutatóközpontjának vezetője. Az SZTE Innovációs Klub másik házigazdája Kapás Ferenc, a NOS-Szeged Kft. ügyvezető igazgatója is bekapcsolódott.


„Kulcs a találmány védelmében a jól megfogalmazott szabadalmi leírás” – értettek egyet a feltalálók. Azt is kifejtették, hogy a szabadalmi ügyvivő segítsége jelentett számukra mentőövet. A nemzetközi jog dzsungelében egyedül egy feltaláló nem képes eligazodni, megvédeni a találmányát az annak elbitorlására szakosodott multikkal – hangsúlyozták. Külön szakma a szabadalmi ügyvivő, amelynek jeles képviselőjét, Lantos Mihályt nagyratartja mindkét feltaláló.


SZTEinfo – kép és szöveg: Ú. I.